Bli en bättre chef, medarbetare (och kanske förälder) med bättre sömn

Med Lisa Carpevi

Har du eller någon du känner svårt att somna, ligger du vaken på natten eller vaknar du för tidigt på morgonen? Eller sover du för lite för att du slarvar med att komma i sängen på kvällen? Då är du inte ensam. Som arbetsgivare är det så viktigt att våga fokusera på sömnvanor i syfte att skapa förutsättningar för hållbar arbetsprestation och kreativt arbetsklimat.

Drygt 40 % av Sveriges vuxna befolkning upplever sig ha sömnproblem. 11% lider av sömnlöshet, eller insomni som det heter på diagnosspråk.

För lite eller dålig sömn gör oss till lite sämre människor än vi egentligen är. Orken tryter, hälsan påverkas negativt på kort och lång sikt, problemlösnings- och samarbetsförmågan försämras, ledaregenskaperna naggas i kanten, kreativiteten minskar och produktiviteten dippar. Det behöver inte vara så. De allra flesta kan lära om att somna och somna om genom att bryta mönster och hjälpa kroppen och hjärnan att på nytt förstå vad som gäller och hur det borde vara.

Steg ett är vilja att förändra, kunskap och insikt. Steg två är att kartlägga och förstå sina beteenden. Och steg tre att bestämma sig och genomföra förändringen. Inte så svårt för den som vill leva mer hållbart och funka bättre både på jobbet och hemma.

Kan arbetsgivare lägga sig i hur du sover?

Men har arbetsgivare rätt att lägga sig i hur medarbetare sover? Det sker ju utanför arbetstid? Jo, men det ÄR motiverat att arbetsgivare stöttar medarbetare i sömnbiten av livspusslet. Fokus på sömn är en del av en sund arbetsmiljöstrategi eftersom dålig sömn leder till att:

  • ork och produktivitet försämras
  • kreativiteten minskar
  • ledaregenskaper naggas i kanten
  • problemlösnings- och samarbetsförmågan försämras
  • hälsan påverkas negativt både på kort och lång sikt

Som arbetsgivare kan du hjälpa dina medarbetare med att fokusera på att förbättra sömn och skapa bättre arbetsprestation, hållbarhet och glädje.

Tid: Föreläsningen kan ses som en utbildning lika gärna och varar vanligen 3 timmar men kan anpassas i tid

Om Lisa Carpevi

Lisa Carpevi är utbildad inom pedagogik, beteendevetenskap, basmedicin, yoga/meditation och coachning. Sedan fem år tillbaka hjälper hon människor som har det trassligt med sömnen på ett eller annat sätt. Det kan handla om allt från tillfälliga sömnproblem till att man vill sluta med sömntabletter. Dessutom arbetar hon gentemot företag med att kartlägga personalens sömnvanor, samt med att föreläsa och utbilda om sömn och sömnlöshet. Lisa har själv erfarenhet av många års sömnlöshet och inspirerar även med sin egen sömnresa.

Relevanta nyheter från Oxy!

Vill du har information om kommande utbildningar och evenemang? Skriv in dig här så skickar vi dig information vi tror du vill ha, inte mer.

Ja tack!

Stort tack! Vi kommer inte att spamma dig och hoppas att du ska tycka vår information om kommande events och utbildningar vara relevant för dig!