Datum

10 mars, 2021

Publicerad av

Oxy Group

Är medarbetarskap och ledarskap receptet för en frisk och attraktiv arbetsplats?

Stefan Söderfjäll intervjuades nyligen i podden ”Fråga Forskaren” och definierade medarbetarskap så här; Varje medarbetares ansvar att:

  • utföra sina respektive arbetsuppgifter
  • vara en bra arbetskamrat och bidra den sociala miljön och ett gott samarbete, eller önskad kultur på arbetsplatsen
  • representera sin arbetsgivare/verksamheten på ett positivt sätt

Ofta landar vi i diskussioner gällande ledarskap och vad som är ett väl fungerande ledarskap men minst lika viktigt är det att diskutera vad ett väl fungerande medarbetarskap innebär. Frågan är om ett framgångsrikt ledarskap ens är möjligt om det i grunden inte finns ett gott medarbetarskap?

Alla bidrar till en sund arbetsplats

Medarbetarskap handlar om varje anställds ansvar att bidra till helheten; från ansvaret att utföra till sina arbetsuppgifter till att vara en bra och schysst kollega som bidrar till en sund arbetsmiljö och kultur på arbetsplatsen. En annan viktig pusselbit i medarbetarskapet handlar om att representera sin arbetsgivare och verksamheten på ett positivt sätt. Vilken titel du har spelar inte någon roll eftersom alla verksamhetens anställda är medarbetare.
Utan ett väl fungerande medarbetarskap havererar det framgångsrika, goda ledarskapet oavsett kunskap, erfarenhet och talang hos ledaren. Trots bristfälligt ledarskap kan en verksamhet fungera tack vare medarbetares stora engagemang, lojalitet och yrkesskicklighet. Däremot står ledarskapet inför enorma utmaningar när det goda medarbetarskapet saknas, då medarbetare inte gör sina arbetsuppgifter, brister i samverkan eller motarbetar kollegor och verksamheten i stort. 

Stora konsekvenser när det goda medarbetarskapet saknas 

Ett dysfunktionellt medarbetarskap sänker förmågan att utöva arbetsuppgifter men även att samarbeta och interagera. Om man i en organisation, eller ett team, tillåter beteenden som är förgörande för en eller flera personer leder det till både ineffektivitet och en direkt ohälsosam arbetsplats. Risken är för psykisk ohälsa är ökar markant och kanske till den grad att medarbetare väljer att sluta. Tveklöst är konsekvenserna av det dåliga medarbetarskapet många och få verksamheter har råd att ignorera problemet. Hög personalomsättning slår alltid hårt på verksamhetens framdrift men även på förtroendet för organisationen och dess varumärke.

Finns det då något framgångsrecept för en frisk arbetsplats? Genom att hitta lösningar för att ta sig an de utmaningar som finns och aktivt arbeta med fokus på både medarbetarskapet och ledarskapet, går det absolut att omvända alla dysfunktionella arbetsplatser bara man vill avsätta tid. Och framförallt vågar ta tag i problemet!

NYFIKEN PÅ ATT INGÅ ETT HÄLSOFRÄMJANDE PARTNERSKAP SOM UTVECKLAR MEDARBETARSKAPET? KONTAKTA OSS FÖR ETT PRAT

Relevanta nyheter från Oxy!

Vill du har information om kommande utbildningar och evenemang? Skriv in dig här så skickar vi dig information vi tror du vill ha, inte mer.

Ja tack!

Stort tack! Vi kommer inte att spamma dig och hoppas att du ska tycka vår information om kommande events och utbildningar vara relevant för dig!