Datum

23 mars, 2021

Publicerad av

Oxy Group

Goda möten för känsla och resultat!

Många av oss känner nog igen utmaningarna med att skapa bra digitala möten. Det är i det mellanmänskliga mötet som innovation skapas, utveckling drivs och förändring kan implementeras. Ett bra möte kan verkligen ge så mycket positiv effekt, men däremot tar det lång tid att reparera ett dåligt möte. ”First impression last” sätter fingret på något viktigt. Det första intrycket sätter an tonen och ger liv, energi, riktning och engagemang vid till exempel uppstartsmötet för ett nytt projekt eller en förändringsprocess.

Numera sker många av våra arbetsmöten digitalt och vi möts via skärmen, ser förhoppningsvis varandra i ögonen och skapar kontakt. Däremot är det en stor utmaning i att få till bra digitala möten som skapar relationer, tillit, engagemang, dynamiska diskussioner och framåtriktning. Under många år har jag haft roller som mötesledare, förändringsledare, moderator och facilitator för möten och events. Den erfarenhet jag byggt upp, oavsett typ av möte, handlar om kunskapen kring vad som i själva verket ger ett bra möte. Det finns mycket att tänka på och självklart har jag kört i diket ett par gånger, men för att du ska slippa göra det så vill jag dela med mig av det jag lärt mig så att du lyckas skapa bra digitala möten.

8 punkter att ha i åtanke när du ska sätta upp ditt digitala möte

  1. Se till att du är förberedd. Tänk igenom vilka som är med på mötet och lär känna din ”publik”. Tänk även igenom vilken teknik du ska använda, vilken digital plattform du har ditt möte på och vilka funktioner just den plattformen erbjuder.
  2. Förbered rummet du ska vara i. En städad och relativt neutral bakgrund gör att deltagarna fokuserar på dig, och inte på tavlan eller bokhyllan bakom dig. Ha ljus framifrån och se till att ljudet är bra. Kanske är det så att du behöver en extern mikrofon eller mygga?
  3. Ha kameran i ögonhöjd. En för låg kamera ger grodperspektiv och näsborrarna blir jättestora. En för högt placerad kamera visar mest din panna och ger ett ”von oben” -uttryck.
  4. Viktigast av allt: titta in i kameran när du pratar. Det är svårt och föga inspirerande men deltagarna kommer uppfatta det som att du ser dem i ögonen vilket är otroligt viktigt i vår kommunikation och för förmågan att fånga uppmärksamhet och intresse.
  5. Tänk igenom din klädsel eftersom du säger mycket med färger och stil. En klar färg ger energi och glädje medan svart kan ge ett hårt och nästan aggressivt intryck. Undvik småmönstrat eftersom det riskerar ”krypa” i bild.
  6. Ha en god hållning, stå stadigt, använd tydliga gester och kom ihåg att du kommer långt med ett leende.
  7. Designa ditt möte med dynamik för att hålla intresset uppe hos deltagarna. Använd gärna interaktivitet av olika slag för att skapa deltagande.
  8. Planera ett bra avslut. Vad vill du ska hända härnäst och vad ska mötesdeltagarna ta med sig från mötet eller vad vill du uppnå? Till exempel vill du som chef att avdelningsmötet ska ge inspiration och engagemang för veckan. Mötet med kunden vill vi ska leda till ett affärsbeslut medan projektmötet ska driva arbetet framåt.

Lycka till!
– Sanna –

BEHOV AV BÄTTRE MÖTEN? – PRATA MED OSS OM EN KONKRET WORKSHOP HÄR

Relevanta nyheter från Oxy!

Vill du har information om kommande utbildningar och evenemang? Skriv in dig här så skickar vi dig information vi tror du vill ha, inte mer.

Ja tack!

Stort tack! Vi kommer inte att spamma dig och hoppas att du ska tycka vår information om kommande events och utbildningar vara relevant för dig!