Datum

9 juni, 2021

Publicerad av

Oxy Group

Affärsstrategi hjärta arbetsmiljöstrategi, ok ledningsgruppen?

Jag var nyanställd kommunikationschef. De hade just plockat upp kommunikationschefen till ledningsnivå. När jag går in i mötesrummet för första gången och dörren stängs bakom mig inser jag att HR-chefen blir lämnad utanför. Hon ska in och rapportera senare och får snällt vänta utanför tills den punkten kommer.

Jag hoppas att det inte är så längre. Ever. Någonstans. Det spelar ingen roll om vi kallar det Human Resources, People and Culture, arbetsmiljöfrågor eller andra ord. Allt handlar ju om att skapa förutsättningar för medarbetare, inklusive ledare, att kunna utföra sitt jobb och må bra samtidigt. Lämna HR utanför ledningsgruppens stora bord? Obegripligt. Medarbetarna möjliggör ju att affärsstrategin kan genomföras och lönsamhet skapas. Så varför ska inte de ansvariga för medarbetarnas mående och arbetsmiljöfrågorna vara i centrum på ledningsgruppens agenda? Självklart är det en fråga för beslutsfattare med budget.

Affärsstrategi hjärta arbetsmiljöstrategi

Det är sjukt osexigt för många att prata arbetsmiljö. Då smäller HR högre och People and Culture ännu högre. Men arbetsmiljöstrategi är ett hett ord. Att sätta arbetsmiljöstrategi med konkreta aktiviteter högst på agendan på ledningsgruppens möten – det är hett! Affärsstrategi hjärta arbetsmiljöstrategi. De organisationer som fattar det, de har hög lönsamhet i sikte. Det kanske allra viktigaste organisationer kan göra för att hänga med i utvecklingen är att på riktigt jobba med att skapa rätt förutsättningar för medarbetare (innan överstress eller undermotivation kickar in) och se till att ha en ledningsgrupp som verkligen kan samarbeta och vara effektiva. 

Våga lyssna på riktigt

Jag tror på snabba beslutsvägar, att vara lyhörd för omvärlden, våga anlita kompetens utifrån och framför allt lyssna på medarbetarna. Prata med dem, se dem i ögonen och lyssna. Vad behöver du och varför? Vad borde vi satsa på tycker du och vad kan göra det bättre för dig i dag och sen? Har du förslag på hur?
Ha en flexibel agenda med “på riktigt”-frågor som utgår från vad som händer där ute och här inne. Andra frågor om löpande verksamheten kan oftast avhandlas utanför ledningsgruppens möten.

Jag tror att det finns ganska många heta ledningsgrupper där ute men också ganska många som skulle må fint av att vända lite upp och ner på invanda beteenden och agendor. Jag hoppas i alla fall innerligt att det inte just nu sitter en HR-chef i en korridor och väntar på att få lite plats mellan andra viktiga frågor.

Heja alla ledningsgrupper som vågar kavla upp och se medarbetarfrågor och arbetsmiljöstrategin i vitögat!

Ingår du i en ledningsgrupp och vill prata om det här så boka in mig för en squashmatch, lunch eller en Zoom-träff!

/Kristina, grundare av Oxy Group

BOKA EN HALVTIMME SÅ SER VI HUR VI KAN UTVECKLA ER LEDNINGSGRUPP ELLER GIFTA IHOP ER AFFÄRSSTRATEGI MED ER ARBETSMILJÖSTRATEGI

Relevanta nyheter från Oxy!

Vill du har information om kommande utbildningar och evenemang? Skriv in dig här så skickar vi dig information vi tror du vill ha, inte mer.

Ja tack!

Stort tack! Vi kommer inte att spamma dig och hoppas att du ska tycka vår information om kommande events och utbildningar vara relevant för dig!