Datum

4 december, 2020

Publicerad av

Oxy Group

Skapa en hållbar och framgångsrik organisation – nu!

Det var en gång en hållbar och framgångsrik verksamhet…

Allt började en vårdag året annorlunda 2020. Mitt i pandemin som härjade på jorden fanns där en organisation som försökte göra något riktigt bra. Den blickade framåt mot ett väldigt viktigt syfte som de alla gemensamt kommit fram till. Dit skulle de och längs den, förvisso ibland krokiga vägen framåt gjorde de massor med bra saker som gjorde skillnad för andra och som medarbetarna tyckte kändes viktigt. Organisationen mådde bra och de kände att de skulle hålla länge.

Den snåriga, ibland mörka, osäkra komplexa omvärlden stormade och utmanade dem, men de höll fast vid sitt syfte, visste att de var på rätt väg, och valde att rusta sig med rätt verktyg för att kunna fortsätta sträva mot det. Alla hjälpte till och visste vilken roll de hade.

De förstod att de viktigaste resurserna de hade var de själva. Medarbetare och ledare tillsammans. Alla människor som i sin natur vill göra skillnad för meningsfulla uppdrag. Som gillar att se resultat av vad de gör och få vara en del av att driva något viktigt.

Så de visste att för att klara att hålla riktningen genom stormen, var det förutsättningar för människorna som gällde. Vad behöver du, och du, för att kunna hålla riktningen framåt? De lärde sig hela tiden, delade med varandra, deltog med engagemang, sa till när det behövdes förändring.

Effektivisera ledningsgruppen

Det var alltså tufft det där året annorlunda, och de visste att det skulle vara lätt att det blir för mycket press, otydlighet, osäkerhet. De förstod att det var än mer viktigt att använda sin hjärnkraft rätt för att kunna ha en energifylld fritid för att få hela livet att hålla ihop. Och de förstod att det behövdes än mer fokus på att ständigt lära, och ha strukturer och kultur som värnar om medarbetarnas hållbarhet.

Det fanns en grupp som blev extra viktig och som utmanades särskilt mycket under det här året. De brukade kalla sig ledningsgruppen, HR, KOM, IT och så vidare. Men staben sa andra. De ställde upp på att vara supportcentral för hela verksamheten och fungerade som samverkande forum för att skapa rätt förutsättningar för alla medarbetare. De var effektiva och kunde alltså skapa den struktur som behövdes.

De kunde lyssna, involvera, rusta, stötta. Även när det var svårt att träffas under stormen.

På så vis rörde sig hela organisationen framåt mot sitt uppdrag, sitt viktiga syfte. Det var en spännande och givande resa. Långt ifrån fri från utmaningar, men tillsammans hjälptes de åt att ta sig framåt, firade framsteg och hjälptes åt att takta så resan skulle kunna fortsätta lyckligt, trots dikeskörningar och gropar, i alla sina dagar…

Det här kännetecknar en framgångsrik och hållbar organisation

En saga. Javisst, men det går att göra den sann. De här nycklarna tror vi att ni ska använda för att skriva just er framgångssaga (och vi kan hjälpa er om ni vill!):

    • Ett attraktivt och tydligt syfte
    • Ett ständigt lärande
    • Ständiga firade förbättringar istället för förändringsprojekt
    • Effektiva processer
    • Förutsättningar för hållbara medarbetare

Låter det mycket? Nä, ta det steg för steg bara. Små steg gör stordåd.

/Ann-Sofie, grundare av Oxy Group

INGÅ ETT HÄLSOFRÄMJANDE PARTNERSKAP REDAN NU
– PRENUMERERA PÅ OXYS NYHETSBREV HÄR

Relevanta nyheter från Oxy!

Vill du har information om kommande utbildningar och evenemang? Skriv in dig här så skickar vi dig information vi tror du vill ha, inte mer.

Ja tack!

Stort tack! Vi kommer inte att spamma dig och hoppas att du ska tycka vår information om kommande events och utbildningar vara relevant för dig!