Datum

4 februari, 2021

Publicerad av

Oxy Group

Effektivt distansarbete bygger på enkla rutiner

Hur kan rutiner leda till ett effektivt distansarbete med ökad produktivitet och motivation? Vår Oxy-konsult Cattis har jobbat hemifrån under många år och delar nu med sig av sina bästa tips för ett sunt jobbliv, hemma. Hon berättar så här:

“Distansarbete kan vara utmanande på många sätt. Jag har prövat mig fram och landat i några enkla rutiner som gör mig både produktiv och effektiv i mitt arbete. Rutiner som i slutänden även ger mig tidsvinster och ökat välmående. 

Möjliggörande planering

Tidigare trodde jag att planering och rutiner skulle förstöra min frihet. Jag ville inte planera in så mycket i kalendern för jag ville ha tid till spontana infall. Nu har jag insett att jag har mycket mer fritid och mer spelrum i kalendern när jag faktiskt schemalägger det som jag behöver göra; från jobb och möten till rörelsepauser och återhämtning. 

Ju mer som finns i kalendern desto färre saker behöver jag hålla i huvudet. Så fort jag skrivit ned det jag behöver göra, släpper jag det för att fokusera på annat. Mina rutiner gör mig definitivt mer produktiv. Jag jobbar effektivt, att-göra-listan betas av och mina rutiner ger mig tidsvinster och ett lugn i att jag har koll på det som ligger för mig. 

Jag träffar många som tycker det är svårt att hålla isär arbets- och privatliv när de jobbar hemifrån och då är det ännu viktigare att skapa hållbara rutiner för att hitta en bra balans. 

Dagliga rutiner 

Även om jag har kontoret hemma, så är min rutin att varje dag “gå till jobbet och gå hem från jobbet”. Det är ingen lång promenad, ca 15-20 minuter. När jag kommer in igen så vet jag att det är dags att jobba. Samma sak i slutet på arbetsdagen, då tar jag min runda igen för att bestämma att arbetsdagen är slut. En mycket bra rutin för effektivt distansarbete; du börjar och avslutar dagen på ett “normalt” sätt genom att “gå till” och “gå hem” från jobbet. 

En annan sak som jag planerar in är daglig återhämtning då jag lyssnar på en ljudfil med avslappning. NASA har gjort studier som visat att den perfekta längden på en powernap är max 20 minuter, om den blir längre så är det svårt att komma igång och produktiviteten minskar. En kort powernap däremot ökar produktiviteten. 

Effektivt distansarbete som håller över tid

Många har säkert hört talas om detta, men ännu inte implementerat det i sin vardag. Hur gör du och ni inom er organisation? Uppmanas ni som medarbetare att skapa hållbara rutiner som i slutänden leder till ökad produktivitet och välmående. Avsätter ni tid för pauser så att ni varje dag får tid till fysisk aktivitet, rörelse och återhämtning? 

Ett sista tips vid långa möten: Gör några benböj, upphopp eller fuldansa lite var trettionde minut. Jag kan lova er att ni kommer att få mer energi, bli mer produktiva och öka motivationen. Dessutom törs jag nästan lova att det lockar till några skratt och en dos glädje i vardagen, på hemmakontoret.”
Lycka till!
— Cattis —

HITTA INSPIRATION TILL NYA TANKAR OCH BETEENDEN – BOKA FÖRELÄSNINGAR OCH UTBILDNINGAR HÄR

Relevanta nyheter från Oxy!

Vill du har information om kommande utbildningar och evenemang? Skriv in dig här så skickar vi dig information vi tror du vill ha, inte mer.

Ja tack!

Stort tack! Vi kommer inte att spamma dig och hoppas att du ska tycka vår information om kommande events och utbildningar vara relevant för dig!