Datum

19 maj, 2022

Publicerad av

Oxy Group

Mångfald på arbetsplatsen lönsamt – inkludering är nyckeln!

“Mångfald, kommer det verkligen att öka vår försäljning?”
För ett tag sedan var det en chef i en ledningsgrupp som ställde den frågan till mig. Svaret är ja. Kopplingen mellan lönsamhet och mångfald påvisas i rapporter och studier. Korrelationen blir faktiskt allt synligare och allt starkare. Du och din organisation kan lugnt börja implementera aktiviteter som ökar diversiteten. Känn att det kommer ge resultat – jag har sett det många gånger.

Mångfald och lönsamhet – så här hänger det ihop

Så här hänger mångfaldsarbete och lönsamhet ihop: precis som tillit är nyckeln till ett bättre ledarskap så är inkludering nyckeln till att få ut affärsnyttan av ökad mångfald. Som en metafor kan du fundera över ledarskapsträning, någonstans tänker vi att de resulterar i bättre siffror på sista raden eller hur? Chefsutveckling ger effekter i resultaträkningen. Men det vi inte ska glömma är att för att få utväxling av ledarskapsutbildningen behöver det finnas tillit mellan medarbetare och chef. Det visar bland annat en metastudie från år 2019 som sammanvägt slutsatser från över 30 000 Leader-Member-Exchange studier.

Översatt till lönsamhet och variation blir retoriken därför att inkludering behövs på samma sätt som tillit behövs.

Inkludering nyckeln till lönsamheten

Kopplingen mellan lönsamhet och mångfald är en trestegsraket. Som ett resultat av ökad diversitet kan kreativitet och innovation flöda, men det är inget som kommer ske automagiskt. Organisationer som har otrolig mångfald finns det gott om; de som har mixade kön, varierande utbildningsnivåer, bredd i åldrar och representation av olika nationaliteter. Men det är inte någon garanti för framgång och lönsamhet.

I många fall saknas nämligen inkludering. Mångfalden har inte nått in till de avancerade jobben, teamen med stort mandat eller ledningsgrupperna. För att frigöra kreativiteten och innovationskraften som mångfalden innebär behöver låset låsas upp med inkludering.
Men bättre affärer då – hur hänger det ihop med inkludering, innovation och kreativitet?

Mångfald bidrar till affären

Tänk nu på produkt- eller tjänsteutveckling, sälj och marknadsföring. Processer som mår kanonbra av kreativitet och innovation som flödar, inte sant? Nu förstår du kopplingen hela vägen från mångfald på jobbet till ökad lönsamhet. Vilken affärspotential!

Mångfald och inkludering måste börja med oss själva, det är som vilket förändringsarbete som helst. Insikter och medvetenhet är första steget. Börja gärna nu – för affärens skull, för framtiden och för medarbetarna.

/Urban Björn

ANLITA URBAN BJÖRN FÖR LEDARSKAPSTRÄNING MED MÅLET ATT GÖRA BÄTTRE AFFÄRER GENOM MÅNGFALD

Relevanta nyheter från Oxy!

Vill du har information om kommande utbildningar och evenemang? Skriv in dig här så skickar vi dig information vi tror du vill ha, inte mer.

Ja tack!

Stort tack! Vi kommer inte att spamma dig och hoppas att du ska tycka vår information om kommande events och utbildningar vara relevant för dig!